Előfordulása: A jelenkorban a világ szinte minden részén megtalálható. Egyes vélemények szerint India területén és a Kárpát-medencében őshonos. A magas tápértékű, jó vízellátású talajokat kedveli, de igen tág tűrésű faj.


Gyűjtése: Az anyanövény termőre fordult virágait, leveleit érdemes esős őszi időszakot megelőző telihold idején gyűjteni. Ha virágporához szeretnénk hozzájutni, a hím növény virágait még a virágzás előtt kell leszedni. A magok begyűjtését a buroklevelek megszáradása előtt érdemes megkezdeni, mert később kiperegnek.


Felhasználása: A friss növény általában nem használatos, bár forrázat készítésére alkalmas. A virágokról nyersen nyert gyanta alkoholos kivonata kockacukorra, teába csöppentve, sűrítménye (hasis) pedig közvetlenül fogyasztható. A növény virágos-leveles részét megszárítva forrázatként vagy élelmiszer-adalékként használhatják fel. Legismertebb felhasználási módja a szárított növény elfüstölése pipában, vízipipában vagy cigarettának besodorva. E közismerten élvezeti célokra használt növény értékes gyógyító erővel is rendelkezik.


Íze: fanyar, keserű, aromás


Energetikai hatása: A szelet erősen fokozza, a tüzet módjával csökkenti, de következményesen fokozhatja, a vizet csökkenti. Főleg a füstje erősen szárít, ezért fokozottan igénybe veszi a szélenergia-pálya szerveit. A vízpálya szerveinek túlterheltségét szünteti, a tűzpálya szerveit viszont következményesen izgatja.


Általános hatása: A kender felszárítja a szervezet pangó nedveit, hurutjai, csökkenti a túlsúlyokat. Mivel azonban az átalakító energiát nem fokozza oly mértékben, mint a szárítást, képes besűrűsödést, megrekedést okozni. Ezt a tulajdonságát folyadékbevitellel és aromás növények használatával ellensúlyozhatjuk. Általános vízpálya-fertőtlenítő hatását erősítő szerekkel fokozhatjuk. Nyugtató, oldó hatása ellensúlyozza az idegrendszer túlterheltségét és az azzal járó görcsöket. A zsigeri és a vázizomzat ellazítását segíti. Szünteti a szervezeteben található lerakódásokat. Redukálja az önpusztító alkoholizmus és annak hatásait. Passzívvá változtathatja az elme és a test tüzét. Enyhe víz- és szélhajtó, szárító.


Lélektani hatása: A kender az egyik legintelligensebb növény, átmenetileg fokozza az elme finomérzékelését, érzékennyé tesz. Egyes kultúrákban szellemi bevezető a tudat felsőbb szféráiba. Segít a folyamatok mögöttes mozgatóinak meglátásában, megértésében. A belátás, átlátás képességének fokozása által feloldja azokat a korlátokat, melyek béklyóba verik a szellemet. Fokozza az emelkedettség érzetét, amelynek megtartásához viszont elengedhetetlen az egyensúly következetes megőrzése. Hajlamosít a jó kedélyállapotra, az örömre. Az alázuhant, sérült személyiséget közelebb emeli a bent lakó teremtőhöz. A lelket az egyesülés állapotába kalauzolja, amely ez által megnyugszik. Felpörgeti a képzeletet. Túlzásban elrugaszkodottá tesz, és túlhangsúlyozza a személyiség fontosságát. Képes az önbizalmat csökkenteni, más esetben pedig túlnöveli. Oldja a személyiség ama sokszor szükséges korlátait, melynek nélkül a felkészülten, gyenge jellem képtelen megtartani az emberi értékrendet. Párvati, Siva neje ezzel a növénnyel édesgette vissza és marasztalta otthon urát, hogy az ne máshol keresse a boldogságot. A kender segít a kiútkereső, szellemi utat járó embernek a magára találásban, ám nem helyettesíti sem a szellem út követését, sem az ahhoz szükséges erőfeszítést. A közhiedelemmel ellentétben függőséget nem okoz!


Részletes ismertetése: A borba áztatott vagy a borban óvatosan megfőzött rendszeres fogyasztása segít kioldani és felemészteni a mellkas és feji területeken felhalmozódott hurutokat. E főzet a légutakat is tisztítja, ezért kiváló a nedves asztma kezelésére. Emellett az ellenálló képességet is erősíti. A tejben főzött mag nyugtatóan hat az idegrendszerre, emeli az ingerküszöböt, ezért epilepsziás betegek kiegészítő kezelésére javallható. Idegrendszeri problémák (neuralgia) kezelésére lélektanilag is alkalmas.

Füstje képes ellazítani a hörgők görcsét, szünetei a fulladásos rettegést, könnyíti a légzést, ezért nedves asztmánál és száraz asztmánál is használható, természetesen a megfelelő nedvesítőkkel együtt. Ezáltal és a tudatos légzéssel az elme könnyebben ránevelhető a nyugalomra. Csillapítja a köhögést. Csökkenti az idegességet, a feszültséget, az ingerlékenységet, oldja a görcsös fejfájást. Virágporának kis dózisú fogyasztása csökkenti a vadkender-allergiát. A homeopátia is használja.

Tisztábbá, érzékenyebbé teszi a hallást, tisztítja a fület. A növény főzete gyulladásos, keléses bőrbetegségekre, orbáncra, fertőzött bőrsebekre lemosásként, borogatásként javallt. A máj mindenfajta gyulladásos betegségeire erősen javallt. Ezért is alkalmazható a köszvényes, izületi bántalmak kezelésére általánosan és helyileg egyaránt. A szervezetben zajló erjedő folyamatok hatását képes ellensúlyozni.

A vesék és a petefészkek cisztás megbetegedéseiben vízhajtó, tisztító gyógynövényekkel (boróka, zsurló, királydinnye) kombinálva reménykeltő hatású. Alkalmas a hólyaghurut és a vizelési zavarok kezelésére. Főleg forrázatként fogyasztva oldja a prosztata görcsösségét, ezáltal lerakódásait is. A nemi betegségek közül a szifilisz elismert gyógyszere. A korai magömlés és a vizelet-visszatartási problémák kezelését eredményesen segíti. A menstruációs görcsöket oldja. Az egyik legjelentősebb afrodiziákum. A nemiséggel kapcsolatos bűntudati elemeket és az ezekből fakaó testi diszfunkciókat segít rendezni. fokozza a gyönyörre való érzékenységet. Alkalmazási kultúrája a mitikus korokba nyúlik vissza, az emberiséggel egyidős.


Forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium – Az általános rendszerező élettan könyve | Szeged, 2013