Hogy mit jelent az egészség-tudatos életmód a gyakorlatban? Foglalkozunk a testünkkel-lelkünkkel-szellemünkkel, a szeretteinkkel, és a testünk valódi szükségleteivel is! Részlet a Hatoscsatorna ilyen témájú műsorából – az előző rész ide kattintva érhető el:

Bencze Ilona:

Van egy hölgy, aki már többször is telefonált a műsor hatására. Neki nem pont a Cseppekkel vagy a növényi porkeverékkel kapcsolatos kérdése volt, hanem egy nagy lelki elakadása van. Családon belül úgy érzi, hogy a lányával nem találják meg a közös hangot. Ezzel kapcsolatban többször is beszéltünk, hogy mit lehetne tenni. Nagyon tapasztalt, nagyon bölcs, nagyon sokat élt. De mégis még azzal a lelki problémával van legjobban elakadva, hogy családon belül hogyan tudnának egy kis békességet teremteni. Egy kis szeretet megélni. Egy kis valódi összetartózást megélni.

(Egészség-tudatos életmód: belső, lelki fejlődés)

Elgondolkodtam rajta és a legutolsó telefonjánál azt mondtam, mivel magamon is megtapasztaltam, hogy szerintem először neki kellene belül változtatni. Nagyon türelmesen elmagyaráztam neki, hogy mindegy, hogy most nem túl rózsás a helyzet, hogy most nem túlzottan szeretettel gondolnak egymásra, mert mindenkinek csak elvárása van és mindenki a saját elvárását szeretné a másikra erőltetni. Azt kértem, hogy előlegezze meg Ő a lányának a bizalmat. Jó érzéssel, szeretettel gondoljon rá, amikor találkoznak (le is írta, hogy amikor találkoznak a lánya szerinte mit csinál rosszul).

Pierre Franckh: A rezonancia törvénye
Pierre Franckh: A rezonancia törvénye

Mondtam, hogy ezt tegye félre és bármilyen a helyzet. Előlegezze meg azt, hogy Ő akkor is jó szándékkal van és akkor is nagyon szereti a lányát. Innentől kezdve minden áldott nap amikor találkoznak, Ő csak arra a jóra fog koncentrálni ami mondjuk történik azalatt az idő alatt. Megígértem neki, hogy ha ezt két hónapon belül betartja és meg fogja csinálni, akkor egy kisebbfajta csodát fog megtapasztalni, mert a lánya meg fog ilyen irányba változni.

Ahogyan ezt a telefonbeszélgetést lefolytattam, a Csendnapon egy úriember nekem ajándékozott egy könyvet. Hogy ő tudja, hogy ezeket én már tudom a gyakorlatban is, de ismétlés a tudás anyja. Nagy szeretettel nekem ajándékozza és olvasgassam el.

Az egész világunkban minden levezethető az energiára, a rezgésre, az információra. Nincs olyan dolog amit ne tudnánk erre levezetni. Ott az alapoknál kell kezdeni, ha valaki 10-20-30 éves, akkor hatalmas szerencséje van, ha ebből megérti az alapokat, mert onnantól az egész élete nagyon könnyűvé válik az élete. Ha ilyen 40-50-60 év körüli akkor is nagyon jó, de ha valaki 70-80-90 éves, akkor sincsen elkésve. Soha senki nincsen elkésve. Ha csak annyit sikerül elérni, akár a könyv elolvasása által is, hogy minden napja örömben telik, minden napja jó érzésben telik, akkor azt gondolom hogy nem ülünk itt hiába.

Török Zsófia:

Én nagyon örülök, mert te is azok az életmentorok és tanítók közé tartozol, akiknél hiába van az, hogy megalkottad a saját termékedet, nem csak a termékre fókuszálsz, hanem mindenre ami kiterjeszthető a test-lélek-szellem hármasságra.

Nagyon sok embernek az első lépés, még ha kap is egy ilyen jótanácsot, az nagyon nehéz. Nehéz elengedni egy gondolatot, egy sémát, hiába érzi, hogy igazad van. Ez egy óriási dolog, hogy vannak ilyen termékek, rezonanciával feltöltött szerek, amik elindíthatják ezt. És sokszor még erről is le kell szedni úgymond azokat a negatív hitrendszereket, hogy hogy működik ez. Nekem itt a stúdióban sok izgalmas választ mondtál már. Például az első lépés, hogy zöldeket fogyasztunk, az miért jó nekünk, vagy miért van még ebben is egy csomó gát bennünk? Mik a leggyakoribb kérdések például a zöldekkel kapcsolatban? Sokszor még az első lépésben is sok hitetlenséggel találkozunk.

Bencze Ilona:

Az egészség-tudatos életmód segítője: sárgarépa zöldje
Az egészség-tudatos életmód segítője: sárgarépa zöldje

Igen, de mivel ez egy fizikai kézzelfogható dolog, ezért nagyon könnyű megbizonyosodni róla, hogy 3-4-5 nap fogyasztás után, akár ha az eredeti nyersből, vagy kész porkeverékből elkészíti az italt és fogyasztja, gyorsan lesz saját tapasztalata.
Ezért volt nagyon sok telefon, mert az emberek tudják, ha ezt megpróbálom, akkor pár nap után érezni fogom, hogy nálam működik, vagy nem működik, jót tett, vagy nem tett jót?

(Egészség-tudatos életmód: külső, testi átalakulás)

Az előző adásban mondtam a fehér virágú tyúkhúrt, rengeteg telefont kaptam. Nagyon sokan érdeklődtek és el is határoztam magamban, hogy most megyek tovább a növényekkel amit ajánlok, mert a tyúkhúrszezon már nagyjából lecseng.

A kertekben már teljesen biztos, hogy van petrezselyemzöld, zellerzöld, sárgarépa zöldje. A mai műsornak lehet egy érdekessége, én úgy tapasztaltam, hogy a sárgarépa zöld is ehető. Idáig a sárgarépa zöldet (pedig én falusi lány vagyok és tanyán is éltem), mindig eldobáltuk. Természetesen nem azt a sárgarépa zöldet ajánlom, ami tele van vegyszerrel meg gyomirtóval, hanem azt a sárgarépa zöldet, ami bio, a kiskertünkben termett meg, mert az egy kincs.

Török Zsófia:

Például a sárgarépa zöld az mit tud?

Bencze Ilona:

Rengeteg vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot, aminosavat tartalmaz. Ami a kukában landolhatna, jobban járunk ha megmossuk, apróra vágjuk, hozzáteszünk egy gyümölcsöt, 7 deci vizet, 4 karika citromot, valamilyen olajat, egy kanál mézet és leturmixoljuk. Ez egy alaprecept és ebből egy nagyon jóízű ital lesz, nagyon nagy energiát is ad a szervezetnek. Persze megunjuk hogy csak sárgarépa zöld, de lehet zellerzöldből, petrezselyemzöldből, a telefonálók között többen mondták, hogy ők sóskalevélből csinálták.

Török Zsófia:

Vannak olyan kérdések, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket mennyire lehet keverni? Ezek alapvetően zöld leveles fűszernövények vagy gyökérnövényeknek a zöldje, mennyire jó keverni őket mondjuk banánnal?

Bencze Ilona:

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

Ezzel kapcsolatban ajánlanék egy könyvet (Victoria Boutenko – A nyers étel csodája), Ő egy orosz hölgy aki Amerikában élt és megbetegedtek a családtagjai, illetve Ő nagyon elhízott. Mivel az egyik családtagjáról azt mondták az orvosok, hogy gyógyíthatatlan beteg, de ezzel a módszerrel tökéletesen rendbe tudta hozni a fiát és nagyon lelkessé vált. Hét év tapasztalattal a háta mögött jött erre rá, hogy nyugodtan össze lehet keverni a zöld leveleket a gyümölcsökkel és a magvakkal. Ő fiatalabbnak néz ki most, mint húsz évvel ezelőtt, illetve azt én is bizonyíthatom (én még csak egy éve fogyasztom a zöld italt), hogy tényleg nem kell már kozmetikushoz járnom.

Török Zsófia:

Mi a legérdekesebb dolog amit ebben a könyvben találtál?

Bencze Ilona:

Egyrészt az, hogy tudományos táblázatban ki van mutatva például egy gyomnövény, a disznóparéj. Ebben a táblázatban milligrammra össze van foglalva, hogy a disznóparéjban mennyi értékes tápanyag van. Több van benne, mint mondjuk a paprikában. És ha valaki erre rádöbben és elkezdi ezt magán kipróbálni és rájön arra, hogy egy év alatt szinte fiatalodott, én azt gondolom ez egy nagyon fontos dolog.

 

Forrás: Tudatos életvitel – tudatos életvezetés – egészség-tudatos életmód, Hatoscsatorna

Álmatlanság ellen számoljunk bárányokat? (freeimages / sheep-ii-1493552)
Álmatlanság ellen számoljunk bárányokat? (freeimages / sheep-ii-1493552)

Ha valaki krónikus alvászavarban, álmatlanságban szenved, azaz például: nehezen alszik el, rosszakat álmodik, éjjel felébred és nem tud visszaaludni, éjjeli légzéskimaradásai vannak, akkor különféle tanácsokat szokott kapni, hogy mivel tud magán segíteni. Ezek lehetnek “mit kerüljön el alvás előtt” jellegűek: az alkoholt, kávét, energiaitalt; a szellemi túlterhelést és az idegeskedős rágörcsölést – tehát ne nézegesse az órát, és így tovább. És lehetnek “mit tegyen” jellegűek is: nap közben hogyan mozogjon, mit igyon / egyen, milyen legyen az alvókörnyezet, hogyan hangolódjon rá az alvásra, mikor / hogyan menjen aludni, stb. Ezek a javaslatok mind hasznosak, de sajnos sok esetben a jelek szerint nem ismertek vagy nem működnek – különben nem szednének olyan sokan nyugtató-altató patikai orvosságokat! És hogy mikor nem működnek, mikor nem lehetséges az álmatlanság házi kezelése velük? Például akkor, ha az álmatlanságban szenvedőnek súlyos, krónikus, sejtszintű magnéziumhiánya van! Ezt sajnos egészségügyi forrásokban nem hangsúlyozzák ki eléggé, nincs benne eléggé a köztudatban.

Alvásképtelenség, álmatlanság okai: magnéziumhiány

A 21. század felgyorsult életvitelét, nagy ingermennyiségét, halmozott és komplikált élethelyzeteit az idegrendszerünk nem, vagy csak nehezen tudja jól kezelni. A nagy ingermennyiség stresszt okoz, a sok stressz pedig kiüríti az emberi szervezetből a magnéziumot. Emellett a táplálékunk a nagyüzemi termelési módszerek miatt sajnos nem tartalmazza a hiány pótlására alkalmas mennyiséget. A sok stressz állapotában, magnézium hiányában pedig nem alszunk jól / eleget, álmatlanságban szenvedünk, fáradtak, erőtlenek leszünk. A fáradékonyság a magnéziumhiány egyik jele – mivel az energikus állapothoz szükséges az emberi test sejtjeiben a mitokondriumok jó működése. A mitokondriumok jó működéséhez, energiatermeléséhez pedig alapvetően szükséges a magnézium. Ha a hiányát a vérből nem tudják kimutatni, az nem jelenti azt, hogy a sejtek szintjén sincs!

A magnéziumhiány éjjeli jele: izomgörcs

Álmatlanság okai: stressz, magnéziumhiány, izomgörcs (freeimages / biznis-5-1239261)
Álmatlanság okai: stressz, magnéziumhiány, izomgörcs (freeimages / biznis-5-1239261)

Az álmatlan, alvászavaros személy talán észre sem veszi magán, hogy éjjel legalább részben feszülten fekszik. Be vannak görcsölve, feszülve az izmai, sokaknak valamelyik háti vagy nyakizom, vagy éppen a vádlijuk. Az éjjeli légzéskimaradások is a légzőrendszerben maradt feszültségeket mutatnak, a horkolás például a lágyszájpad feszültségét… Ezek a feszültségek, izomgörcsök is a magnéziumhiány jelei lehetnek! Az izomgörcsöt pedig muszáj oldani, mert csakis ellazultan lehet igazán jól aludni, és az oldáshoz magnézium szükséges. A teában vagy fürdőben használatra javasolt egyik-másik gyógynövény is úgy hat, hogy magnéziumot visz be a szervezetbe…

Álmatlanság házi kezelése, egészségbarát módon: ezért kiemelten fontos

Álmatlanság házi kezelése: magnéziumpótlás (freeimages / sleeping-woman-1432242)
Álmatlanság házi kezelése: magnéziumpótlás (freeimages / sleeping-woman-1432242)

Az emberi lény akkor igazán egészséges, ha egyensúlyban van. Az egyensúly azt jelenti, hogy nappal aktívak vagyunk és tevékenykedünk, éjjel passzívak maradunk és (jól és eleget) alszunk. Ha valaki nem tud aludni, akkor felborul az egyensúlya, és megbetegszik. Jó és elegendő alvás nélkül NINCS egészség! A jó és elegendő alvás alatt (ön)regenerálódik az emberi szervezet – MINDENFÉLE BETEGSÉGBŐL – feltéve, ha biztosítva vannak számára a regenerálódáshoz szükséges tápanyagok, építőanyagok is. Mindezekből belátható, hogy az emberi test megfelelő, sejtszintű magnézium ellátottsága alapvetően szükséges.

Álmatlanság házi kezelése: támogat a Moksa Green és a Moksa Csepp

A Moksa Green könnyen emészthető testi szintű tápanyagbomba, a jó és elegendő alváshoz is szükséges bio minőségű és alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal. (A könnyen emészthetőség azért fontos, mert az álmatlanság egyik lehetséges oka a nehéz ételeket tartalmazó esti étkezés is. Ez stressz az emberi szervezet számára, éjszakai munkára kényszeríti az emberi emésztőrendszert, így a test nem tud pihenni. A Moksa Green ezzel szemben nem terheli meg az emésztést.) A Moksa Csepp a 21. századi 64 stresszes élethelyzet könnyebb megoldásához segíthet hozzá az emberi lény információs szintjén, így támogathatja a jó és elegendő alvást.

Moksa Green: magnézium- és tápanyagbomba a természetből, cukorbetegeknek is

Növényi élelmiszer porkeverék prémium minőségben. Szervezeted stabil jövője! A nálunk kapható Moksa Green komplex számos hasznos növényt tartalmaz, úgy mint: búzafű, zöldárpa, brokkoli, fodros kel, spenót, lucernafű és kaporlevél. Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1533 / 366 kJ/kcal | Szénhidrát (-amelyből cukrok 6g | Só 0,2 g): 60 g | Zsír (-melyből telített zsírsavak 0,4 g) 3 g | Fehérje: 22 g

Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:

Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.

Lásd még:
(1) Webbeteg
(2) Egészségkalauz
(3) Tények-tévhitek
(4) Egészségkalauz
(5) Dr. Kuti Vilma munkássága

Az alábbi táblázattal, amelyben a tudatszintek vannak bemutatva, biztosan sokan találkoztak már:

IstenfelfogásÉletfelfogásSzintÉrtékÉrzelemFolyamat
ÖnvalóLétezésMegvilágosultság700-1000KimondhatatlanSzíntiszta tudat
MindenlétTökéletesBéke600ÁldottságMegvilágosultság
EgyTeljesÖröm540DerűMegdicsőülés
SzeretőJóindulatúSzeretet500ÁhitatKinyilatkozás
BölcsJelentőségteliÉsszerűség400MegértésElvonatkoztatás
KönyörületesHarmonikusElfogadás350MegbocsátásTranszcendencia
InspirálóReményteliHajlandóság310DerűlátásSzándék
Képessé tevőKielégítőPártatlanság250BizalomFelszabadulás
MegengedőMegvalósíthatóBátorság200MegerősítésKépessé tétel
KözönyösKövetelőBüszkeség175LekicsinyítésFelfuvalkodás
BosszúállóSzembenállóHarag150GyűlöletAgresszió
MegtagadóCsalódóVágyakozás125SóvárgásBehódolás
BüntetőFenyegetőFélelem100SzorongásVisszahúzódás
LenézőTragikusBánat75SajnálkozásCsüggedés
ElítélőReménytelenFásultság50KétségbeesésLemondás
GyűlölködőGonoszBűntudat30SzemrehányásPusztítás
MegvetőNyomorúságosSzégyen20MegaláztatásKirekesztés

Velem sokszor megtörtént már az életem során, hogy érzelmi kavalkádba kerültem. Volt már úgy, hogy elég határozott véleményem volt dolgokról, amik pár év múlva átformálódtak, vagy teljesen meg is változtak. Igaz lehet ez, a teljesen sima hétköznapokban is, a magunkhoz és embertársainkhoz, barátainkhoz, családtagjainkhoz fűződő viszonyainkra, az emberi kapcsolatainkra, érzelmeinkre, gondolatainkra. Mindenkinek van egy alap természete, amit a környezete, az életesemények, és a kapcsolata a világgal alakított. Ahogy éljük az életet, a többségünknél eljön az a pont, amikor megállunk és körbenézünk, de úgy igazán ránézünk az életre, hogy hogyan élünk, mik az igazán fontos dolgok, az igazi értékek, és ha tetszik amit látunk folytatjuk, ha nem, akkor vagy letargiába süllyedünk, vagy épp megszületik bennünk a késztetés, a pozitív változtatásra.

Tudatszintek és életesemények – élethelyzetek

Ha történik valami nagy életesemény, ami nagyban befolyásol, tehát megváltoznak a környezeti tényezők, az változtathat a tudatszintemen, fölfelé vagy lefelé, ami idővel visszaállhat a korábbi állapotra, vagy állandósulhat is.

Ha a belső világomból születik meg, egy tudatszint emelkedés, vagy süllyedés, akkor az hozhat részleges vagy teljes változást az életembe. Tehát ha tudatszintet lépek fölfelé, vagy lefelé tartósan, akkor, az maradandó életminőség változást fog magával hozni.

Persze itt sem minden fekete vagy fehér. Mindenkinek vannak, jobb és rosszabb napjai, hetei, amikor a tudat skála több elemén mozog, egyszerre, de minden élet szakaszban van egy alap tudat szint, „amin gondolkodik”.


Nézzük a tudatszintek témáját kicsit részletesebben:

Dr. David R. Hawkins pszichiáter ‘Erő kontra erő‘ című művében az emberi tudatosság különböző szintjeit mutatja be:

SZÉGYEN, 20-as energiaszint

Tudatszintek: szégyen
Tudatszintek: szégyen

Ennek a szintnek sajnos sokszor köze van a halálhoz, a szégyen elől menekülők gyakran választják az öngyilkosságot, vagy semmit nem tesznek a hosszú élet reményében. Gyakori az elkerülhető balesetből bekövetkező halál. A gyerekkorunkban minket ért szégyen, pl. bántalmazás, járhat személyiség torzulással, számkivetettséggel. Az érzelmi és a lelki egészségre nézve egyaránt pusztító hatású, hajlamossá tesz a betegségekre is. Az ilyen személyiség félénk, visszahúzódó és befelé forduló. Akiket szégyenbe hoznak, sokszor alkalmazzák ezt másokon a későbbiekben, könnyen válnak agresszívvá. Hajlamosak lehetnek vádaskodó jellegű hallucinációkra és paranoiára. Van aki maximalista lesz és merev, kompenzálni szeretne, így megszállottá és intoleránssá válhat.

BŰNTUDAT, 30-as energiaszint

A Bűntudatnak sok formája van, például megbánás, önvád, mazochizmus, vagy bármely másik áldozat típus. Ha erre az állapotra nem vagyunk tudatosak, az növeli a balesetek valószínűségét és az öngyilkossági hajlamot. Mindenki él át az életében bűntudatot, de van aki egész életében küzd vele, vagy menekül előle. Van aki a saját bűntudatát vetíti ki másokra, és érzi magát feljogosítva mások megbüntetésére. A bűntudat dühössé tehet, ami gyakran gyilkossággal végződhet.

FÁSULTSÁG, 50-es energiaszint

A csüggedés és a reménytelenség szintje. Minden kilátástalannak tűnik. A fásult ember teljesen erőtlen. Ha nem kap kívülről energiát, elsorvad. Sokan kerülnek erre a szintre valamilyen elszigetelődés miatt. Ezen a szinten lévők állandó támogatást igényelnek, így sok energiát használnak el. Nehéz nekik valódi segítséget nyújtani, keveseknek megy.

BÁNAT, 75-ös energiaszint

Tudatszintek: bánat
Tudatszintek: bánat

A veszteségérzet, szomorúság és a függőség van jelen. Sokan élnek ezen a szinten a múltban. Ilyenek lehetnek a szerencsejáték függők, akik elveszítik állásukat, családjukat, barátaikat,  pénzüket, egészségüket. Ha valaki túl korán tapasztal igazi mély szomorúságot, az akár maradandó lehet, ami egész életét és látásmódját átformálja, képtelen lesz reálisan látni a világot pl. egy szerette elvesztését a szeretet elvesztéseként éli meg. Ez gyakran vezet mély depresszióhoz. A bánat magasabb energia szint, mint a fásultság, ha egy fásult embert sírni látunk, annak örülni kell, közel jár a szintlépéshez.

 

FÉLELEM, 100-as energiaszint

Az életben óriási motiváló erő lehet a félelem, de ilyenkor az ember az elméjének csak a felét használja „Fél –Elem”. Aki fél az nagyon éber, mert úgy érzi a világ egy aknamező ami akárhol lecsaphat. A félelem ragályossá válhat, amit nagyon könnyű folyamatosan táplálni. A félelem rögeszmévé alakulhat, az ember pedig paranoiássá. Korlátozza a személyiség fejlődést, és erős gátlásokat ébreszt. A félelemben élő emberek erős emberek köré gyűlnek, mert általuk remélik a megváltást félelmeiktől.

VÁGYAKOZÁS, 125-ös energiaszint

A vágy erősen motiválttá tehet. Könnyen akar az ember mindig többet, ám ez függővé tehet, amikor a végén már nem is tudja az ember mit akart az elején, csak azt tudja, hogy még többet akar. A vágy egy állandó tudat mező, ami ösztön szinten reked, és az egyik kielégülése után, rögtön jön a következő, ez egy olyan körré válhat, amiből nincs kiszállás. Ugyanakkor vágy kell az előző szintekből való kitöréshez és az elinduláshoz.

HARAG, 150-es energiaszint

 

Tudatszintek: harag
Tudatszintek: harag

A harag vezethet jó és rossz dolgokhoz is. A vágyak okozta frusztráltság, és az elnyomottság könnyen alakul haraggá, ami később szabaddá tehet. A harag robbanhat is, ami pusztító és veszélyes lehet. Ezek az emberek könnyen válnak túlérzékennyé, bármit képesek támadásként érzékelni. Szoros a kapcsolat a vágy szintjével, és a haragból gyakran lesz gyűlölet.

BÜSZKESÉG, 175-ös energiaszint

Tudatszintek: büszkeség
Tudatszintek: büszkeség

Itt már pozitív érzést tapasztal az ember. Ez gyógyír lehet az elnyomottak számára és az összes előző tudatszintre. Könnyen alakulhat azonban önteltségbe, gőgbe. A büszkeség ingatag, akár az ego, mivel nem belülről fakad, hanem a körülmények adják. Könnyen forgat vissza frusztráltságba a büszkeségünk elvesztéséből adódó félelem. Sokan haltak már meg, a büszkeségük miatt. A büszke ember gyakran él tagadásban, ez gátolja a fejlődését, mivel el sem ismeri, hogy vannak problémái, amelyekkel foglalkoznia kellene. Ez jelenti a legnagyobb akadályt az igazi Erő megtapasztalásában, amit így soha nem is ér el.

BÁTORSÁG, 200-as energiaszint

Ez egy határvonal a korábbi szintektől. A bátorság szintje a valódi ERŐ megtapasztalását jelenti. Akinek eddig a világ egy félelmetes hely volt, annak innentől csodás kalandokkal és kihívásokkal telinek tűnik. Vonzóvá válnak az új dolgok, az ember elkezd kiállni magáért, szembenéz a gondokkal és a hibáival. Ez az első olyan szint ahol az egyén annyit ad vissza a társadalomnak, mint amennyit elvesz. A pozitív visszacsatolások miatt, kialakul a serkentő önbecsülés.

PÁRTATLANSÁG, 250-es energiaszint

Aki eddig feketén és fehéren látta a világot, az rájön arra, hogy a világ márpedig sokszínű, és nem lesz szüksége arra, hogy állást foglaljon, így nem esik a megosztottság, merevség csapdájába. „Ami nem hajlik, az könnyen törik.” A problémákat reálisan látja, nem sikertelenségnek könyveli el a dolgokat. A világ lehetőségekkel van tele, amelyben válogathat, és mivel van belső ereje, tudja, hogy vannak nehézségek, de azt is, hogy képes őket megoldani. Ami biztonságérzetet ad, kiegyensúlyozottá, ítélkezés mentessé tesz. E hozzáállásuk ítélkezéstől mentes és nem éreznek késztetést mások viselkedésének az irányítására. Szabadság szeretetük miatt, nem manipulatívak és őket is nehéz befolyásolni.

HAJLANDÓSÁG, 310-es energiaszint

Ezen a szinten az ember már részt akar venni a saját életében. Nem ijeszti meg az ellőről kezdés, nem érzi megalázónak, ha kiszolgál, mert egészséges önbecsülése van, könnyen tanul, pozitív hasznos személyiség. Segítőkész és érzékeny is, mások szükségleteire. A társadalom fenntartói, mivel már nem akadályozza őket a büszkeségük, könnyű nekik szembe nézni a hibáikkal és kijavítani azokat.

ELFOGADÁS, 350-es energiaszint

Tudatszintek: elfogadás
Tudatszintek: elfogadás

Az ember rádöbben, hogy Ő a felelős a saját életéért és a benne történésekért, a problémákért és a boldogságért is, nem pedig valaki vagy valami külső tényező, hanem Ő maga. Képes az életet támogató erőket érzékelni és befogadni. A szeretet nem olyasmi, amit más ad nekünk vagy veszi el tőlünk, az belülről fakad. Elfogadást könnyű összekeverni a passzív magatartással pedig az a fásultság jele, nem az elfogadásé. Nem akarja már az életét ideákhoz igazítani, hagyja, hogy történjen az élet, befogadóvá válik és ez belső nyugalommal tölti el, a tagadásmentesség teret enged a tudat és az érzékelés tágulásának, a torzításmentes valóság észlelésének. Nincs helyes vagy helytelen, csak megoldás van. Jellemzője a tisztelet és a tolerancia mások felé.

ÉSSZERŰSÉG, 400-as energiaszint

Az intelligencia itt nagyon erős. Itt az ember gyors és helyes döntéseket hoz, a pontos, részletes megismeréssel és a jelképek alkalmazásával. Óriási mennyiségű információt dolgoz fel, de hiányzik az ok-okozat közti ellentmondások megértése. „Nem látja a fától az erdőt.” A fogalmak jelentésére, elméletekre figyel és így épp a lényeg vész el. Az ilyen ember hajlamos csak az önös érdekei mentén haladni. Az ésszerűség bekorlátozottá tehet, mivel csupán ettől az ember nem lesz képes a lényeg meglátására, illetve a valóbani lényeg megtalálására. Az ésszerűség még önmagában nem vezet az igazsághoz, az igaz, hogy hatékony lehet egy műszaki jellegű világban, ahol logikus módszerek uralkodnak, de egyben a magasabb szintek elérésének akadálya is. Nehéz innen a következő szint elérése.

SZERETET, 500-as energiaszint

Tudatszintek: szeretet
Tudatszintek: szeretet

Sokan a szeretet, szerelem alatt egy vágyaktól és erotikától fűtött rózsaszín, érzelmi viszonyt értenek, ami valójában gyakran függő, érzelgős viszonyt takar. Ez könnyen alakul haraggá, ami büszkeségből ered, de nem ez a szeretet, az ilyen kapcsolatban valószínűleg soha nem is volt igazi szeretet.

A szeretet állandó és változatlan jellegű, mivel nem függ külső tényezőktől. A szeretet nem az elmében, a szívben születik és képes másokat megtartani és felemelni. A lényeg válik fontossá nem a részletek. Mivel az ésszerűség csak a részletekkel foglalkozik, a szeretet viszont az egésszel, így képessé válunk a problémára teljes egészében rálátni. Ez az intuíció, vagyis az azonnali átlátás, megértés képessége. Ez a folyamat tudományosan bizonyítható, működésekor mérhető mennyiségű endorfin szabadul fel az agyban. A szeretet felülemelkedik a különbözőségen, így lesz lehetséges eggyé válni egymással. A szeretet tágítja az énérzést „az is Én vagyok”. A szeretet a negatív dolgokat a körülmények átdolgozásával oldja fel, nem támadással.

ÖRÖM, 540-es energiaszint

Tudatszintek: öröm
Tudatszintek: öröm

A valóbani szeretet megélése állandósult belső örömként jelenik meg. Az öröm az életünk minden pillanatát átitatja, a létből fakad, nem kívülről jön. Ez a valódi spirituális gyógyítók belépő szintje. Óriási türelem, pozitív hozzáállás, könyörület jellemzi. Ezen a szinten lévő emberek hatást gyakorolhatnak másokra. Ezen a szemüvegen át minden a szinkronicitás  elvén történik, minden történésnek ok-okozati értelme van. Az egyéni akarat beleolvad az isteni akaratba. Ez a jelenlét más a megszokottól, kívülről tűnhet csodának, varázslatnak. Ez nem az egyénnel, hanem az energia mezőjével azonosítandó. A felelősség a dolgok történése felett itt már minőségileg más, az emberben vágy ébred arra, hogy saját tudati állapotát az élet hasznára fordítsa. Rájön, hogy minél több szeretetet ad valaki, annál több szeretetre lesz képes.

BÉKE, 600-as energiaszint

Transzcendenciaként, önmegvalósításként, istentudatként szokták nevezni ezt az állapotot. Eltűnik a szubjektív és az objektív és az észlelésnek nincs középpontja, mindent érzékel az egyén, egyszerre, egyforma intenzitással. Az ilyen ember általában kivonul a társadalomból, mert már sokkal mélyebb spirituális munkát végez. Az idő és a tér egész más jelentést kap. Ők is azt látják, mint bárki más, mégis a világot folyamatosan áramlónak és változónak élik meg, minden fejlődik körülöttük, de a dolgok forrása és jelentősége számít. Eközben csend telepszik az elmére, ami már nem alkot fogalmakat az élményről. Minden kapcsolatban áll mindennel a végtelen erejű és pártatlan jelenlét által.

MEGVILÁGOSODÁS, 700-1000 energiaszint

Tudatszintek: megvilágosodás
Tudatszintek: megvilágosodás

Ez az inspiráció szintje, az idetartozók, az egész emberiségre hatnak. Itt nem észlelhető a másoktól különálló én, hanem az én tudattal és felelősség érzettel együtt, képes észlelni az elmével fel nem foghatót, a meg nem nyilvánulót. Az egónak ez az átlépése példaként szolgálhat, a tudatosabb emberek körében. Ezzel a fajta éleslátással együtt elérkezhet az igazi belső béke állapotának állandósulása. Az “én” már nem a fizikai testtel azonosul, de azzal tisztelettel bánva, de nem függve tőle, sorsától létezünk. A test eszköz, hogy a tudat az elme segítségével kifejeződhessen, kommunikációban, alkotás, bármely formájában. A tudat már nincs helyhez kötve, szabadon, egyszerre érzékel, van jelen mindenütt.

Ön tisztában van a tudatszintek jelentőségével, és azzal, hogy milyen tudatszinten van most?

Forrás: Újvilágtudat

A cukorbetegség megelőzése érdekében mit kell pótolni? (freeimages / dill-1319288)
A cukorbetegség megelőzése érdekében mit kell pótolni? (freeimages / dill-1319288)

Az előző cikk arról szólt, hogy milyen hétköznapi, a vércukorszintet befolyásoló epigenetikus szokások alakíthatnak ki cukorbetegséget. Most nézzünk egy kicsit ezek mögé, mert ha tudjuk, hogy egészen pontosan mi állhat mögöttük, könnyebb lehet a cukorbetegség megelőzése, sőt, a hétköznapi, otthoni eredményes kezelése is!

Cukorbetegség tünetei – többek között

Ha tájékozódunk a cukorbetegség tünetei után, többek között ezeket fogjuk találni:

 • Alvászavarok, fáradtság, fáradékonyság, gyengeség és levertség
 • Túlzott ingerlékenység
 • Éjszakai izomgörcs, lábikragörcs
 • Extrém éhség, falásroham
 • És így tovább. Nagyon érdekes, de ezek a tünetek egy súlyos, krónikus hiánybetegség esetén is megjelennek! Vajon melyik lehet az?

Súlyos, krónikus sejtszintű magnéziumhiány tünetei – többek között

Meglepő “véletlen” egybeesésekkel!

Vajon a cukorbetegség összefügg a magnéziumhiánnyal, és ha igen, hogyan?

Cukorbetegség megelőzése: (itt is) alapvető a magnéziumpótlás

Végighaladva az előző cikkben említett kockázati tényezőkön, látható lesz, hogy mindegyik kapcsolatban áll a stresszel és a magnéziumhiánnyal, az ásványi anyagok szűkös mennyiségével az emberi testben! A szakirodalom szerint így:

 • Krónikus álmatlanság és/vagy alvászavar. Az emberi test ilyenkor több stresszhormont (kortizolt) termel. A kortizol egyrészt fokozza a glükóztermelést, hogy az emberi testnek több energia álljon rendelkezésére a hosszabb ébrenléthez, – és a tartósan megemelkedett glükózszint a cukorbetegség előszobája. Másrészt a magasabb kortizolszint a (napjainkban alapokat tekintve is kevés) magnézium kiürüléséhez vezet!
 • A táplálkozás nem megfelelő jellege. Ha már kialakulóban van a cukorbetegség, ajánlják például különleges táplálékok fogyasztását: dió, fahéj, teák (kapor, citromfű, csalán, gyermekláncfű, görögszénamag, erdei szederlevél, fekete áfonyalevél, stb.). Ezek közül több, például a dió és a fahéj, de a zöld leveles növények is kiemelkedő magnéziumforrások! (Mindazonáltal túl sok fahéjat nem célszerű fogyasztani, mert emésztőrendszert irritáló anyagokat tartalmaz.) A magnézium számos olyan enzim működéséhez szükséges, amelyek elősegítik az emberi szervezet glükóz-felhasználását, a sejtjeink inzulin-receptorainak a megfelelő működését. Ahhoz is elengedhetetlen, hogy a sejtek reagálni tudjanak az inzulinra (a túl magas inzulinszint viszont csökkenti a szervezet magnéziumtartalékait), valamint a pajzsmirigyhormon aktívvá válását is megalapozza (magnézium hiányában itt kialakul az inzulinrezisztencia).
 • A stressz és a lelki kilengések időbeli hosszúsága, nagysága. A nagymértékű / hosszú időn át tartó stressz során az emberi testből kiürül a magnézium, így súlyos, krónikus sejtszintű magnéziumhiány alakul ki. És lehet, hogy cukorbetegség is!
 • Egyes szteroid, fogamzásgátló, vizelethajtó tabletták hosszú távú szedése. Ezek a szerek hozzájárulnak a magnézium szervezetből való kiürüléséhez! És cukorbetegség kialakulásához is…
 • És így tovább. Az előbbiek a terhességi cukorbetegségre is vonatkoznak!

Érdemes minden egészségbarát lehetőséget megragadni, hogy a magnéziumbevitelünket növeljük, mert ezen nagyban múlik a cukorbetegség megelőzése! A Moksa Green zöldturmix por is egy ilyen lehetőség.

Moksa Green: magnézium- és tápanyagbomba a természetből, cukorbetegeknek is

Növényi élelmiszer porkeverék prémium minőségben. Szervezeted stabil jövője! A nálunk kapható Moksa Green komplex számos hasznos növényt tartalmaz, úgy mint: búzafű, zöldárpa, brokkoli, fodros kel, spenót, lucernafű és kaporlevél. Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1533 / 366 kJ/kcal | Szénhidrát (-amelyből cukrok 6g | Só 0,2 g): 60 g | Zsír (-melyből telített zsírsavak 0,4 g) 3 g | Fehérje: 22 g

Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:

Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.

 

Lásd még:

(1) Dr. Kuti Vilma munkássága
(2) Tények-tévhitek
(3) Tények-tévhitek
(4) Házipatika
(5) Pharma Online
(6) Cogito blog

Mitől van fejfájás? Tudható? (freeimages /sammy-sad-1256419)
Mitől van fejfájás? Tudható? (freeimages /sammy-sad-1256419)

Nyilall, lüktet, hasogat, vagy majd’ szétesik? Évekkel ezelőtt futott egy orvosságreklám a televízióban, amiben egy fiatal hölgy felsőtestén rámutattak négy pontra. Azzal a célzással, hogy a fejfájás oka, a mindennapos fejfájás okai is valójában sokszor fájdalmas izomgörcsök a váll két oldalán és a halánték két oldalán. Ezzel elég jól rátapintottak a lényegre: a migrén, a fejfájás, és sok másféle fájdalom (a fogfájás is) hátterében az esetek jó részében izomgörcs áll, csak más izmokban. Az egész emberi test tele van izmokkal, bármelyik begörcsölhet. És ha továbbmegyünk és feltesszük a kérdést, hogy vajon mitől görcsöl be egy izom, akkor közelebb jutunk ahhoz, hogy megtaláljuk a fejfájás igazi okát is, és tartósan, egészségbarát módon változtassunk rajta.

Mindennapos fejfájás okai: a tudomány nem tudja (?)

Az orvoslásban a migrén és a fejfájás hivatalos “okaként” gyanakodnak a genetikára, neurotranszmitterekre, az agy szerotonin-egyensúlyának zavarára és még sok másra. Azt lehet olvasni, hogy, sok más krónikus tünethez hasonlóan, a migrénnek még nincs oki terápiája. Orvosságokkal és életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a fejfájás intenzitása és gyakorisága, javítható a szenvedő alany életminősége. Ennek érdekében figyeljük meg és lehetőség szerint kerüljük el a nálunk fejfájást kiváltó életmódbeli tényezőket is…

Migrén és mindennapos fejfájás okai: életmód tényezők

A teljesség igénye nélkül íme a szakirodalomból néhány, fejfájást kiváltó környezeti ártalom, epigenetikus életmód tényező, szokás, viselkedés, amiket a gének nem feltétlenül befolyásolnak.

Alváshiány és alvászavarok, stressz és szorongás, kémiai szerfüggőségek (pl. alkohol, nikotin), női hormonszint változása, egyes orvosságok (pl. fogamzásgátlók, hormonpótlók) szedése, izmok fokozott fizikai igénybevétele (edzés, köhögés).

Mindennapos fejfájás okai: mi a közös a kiváltó tényezőkben?

Mindennapos fejfájás okai: izomgörcs - magnéziumhiány! (freeimages / infatuation-1477409)
Mindennapos fejfájás okai: izomgörcs – magnéziumhiány! (freeimages / infatuation-1477409)

Van valami, amit talán még nem kapcsoltak össze a fejfájást kiváltó tényezőkben (a trigger faktorokban). Mégpedig az, hogy hosszabb fennállásuk esetén közülük sok súlyos, krónikus sejtszintű magnéziumhiányt okoz! Lássunk néhány példát:

 • Az alváshiány és az alvászavarok magnéziumhiányt okoznak a kortizolszint emelésén keresztül!
 • A stressz és a szorongás, mint bizonyos élethelyzetekre adott reakciók, úgyszintén magasabb kortizolszintet és ezáltal magnéziumhiányt okoznak!
 • A kémiai szerfüggőségek: az alkohol és nikotin, az aktív- és passzív dohányzás is magnéziumhiányt okoz!
 • A nők aktuális hormonális állapota, a női hormonszint változása (menstruáció, terhesség) magnéziumhiányt okoz. Köztudott, hogy például a várandós anyának több magnéziumra van (lenne) szüksége!
 • Egyes orvosságok: hormonális fogamzásgátlók és a hormonpótlók is kiürítik a magnéziumot a szervezetből, tehát magnéziumhiányt okoznak!
 • Az izmok fokozott fizikai igénybevétele (edzés, köhögés) során is csökken a magnéziumszint az emberi szervezetben, sejtekben!

És így tovább. És mint tudjuk, a magnéziumhiány egyik tünete pedig az izomgörcs!

A fejfájás összetevői és a súlyos, krónikus magnéziumhiány más tünetei

Ha még nem lennénk elég biztosak a fentiekben, vizsgáljuk meg azokat a résztüneteket, amik a migrénnel, a fejfájással együtt járnak. Meglepődve ismerhetjük fel “véletlen” egybeesésként (?) a magnéziumhiány tüneteit. Például közös bennük:

Fáradtság (vagy éppen feldobottság), étvágytalanság, nyomott hangulat, tarkómerevség (nyakizmok begörcsölése!), hangulati változások, a migrén közeledésének előjeleként az érzékszervek zavarai (fény- és hangérzékenység, fényfelvillanások, sötét foltok – a fület és a szemet érintő izmok begörcsölése?), kar vagy a láb zsibbadása, émelygés – hányás (a rekeszizom, a gyomor görcse!), és így tovább.

Tehát mit érdemes mindenképpen tenni rendszeres és gyakori fejfájás, migrén ellen házilag?
Rendszeresen és egészségbarát módon magnéziumot pótolni!

 

Moksa Green: magnézium- és tápanyagbomba a természetből

Növényi élelmiszer porkeverék prémium minőségben. Szervezeted stabil jövője! A nálunk kapható Moksa Green komplex számos hasznos növényt tartalmaz, úgy mint: búzafű, zöldárpa, brokkoli, fodros kel, spenót, lucernafű és kaporlevél. Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1533 / 366 kJ/kcal | Szénhidrát (-amelyből cukrok 6g | Só 0,2 g): 60 g | Zsír (-melyből telített zsírsavak 0,4 g) 3 g | Fehérje: 22 g

Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:

Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.

Lásd még:
(1) Webbeteg
(2) Webbeteg
(3) Házipatika
(4) Egészségkalauz

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az emberek miért érdeklődnek ennyire az étrend kiegészítők téma iránt? Hiszen a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink nem szedtek ilyesmiket és köszönték szépen, nagyon jól éldegéltek. Ezt a kérdést, hogy “Miért szükséges kiegészíteni az étrendünket?” mi is sokszor feltesszük magunknak.

Aztán ha az ember veszi a fáradtságot és utána néz egy kicsit pl.: az interneten, akkor hamar világossá válhat számára, hogy miért is van ezekre szükség, és az emberek mért kapkodnak, és vásárolják ezeket össze – vissza. Ha csak megvizsgálunk; és összehasonlítunk egy 100 évvel ezelőtti zöldséget vagy gyümölcsöt, azzal, amit most szakítanánk le a kertünkből (hogy azokat inkább ne is említsem, amit a boltban veszünk pl. „injekciózott paradicsom”), akkor azt tapasztaljuk, hogy a mostaniaknak töredéke a tápanyagtartalma a régiekhez képest, és ez a folyamat sajnos nem állt meg. Illetve akkor még nem is beszéltünk az egyéb egészségrontó tényezőkről.

Élelmiszerek: honnan tudhatjuk, hogy biztonságos-e?

A Föld ökoszisztémájának illusztrációja.

Az, hogy az emberiség ártalmas a föld ökoszisztémájára, az szerintünk már egy közismert információ és a legtöbben, egyet is értünk ezzel a nézettel. Tehát ez önmagában is egy olyan folyamat, ami napról – napra egyre jobban visszahat ránk. Ezen felül, egyre több dologgal mérgezzük magunkat. Senki nem fog (nagy valószínűséggel) meghalni, mert megivott egy kólát, ez inkább csak egy; a lassan romboló folyamatok közül. Sajnos, ha valaki igyekszik is odafigyelni, az sem elég, mivel amit megeszünk, az nem mindig onnan származik, és nem mindig az van benne, mint ami rá van írva. Óriási a piac, és sok helyen; csak szúrópróbaszerű ellenőrzés van.

Étrend kiegészítők: tápanyagok, tápelemek

Nagyon nehéz mérlegelni, hogy mi az, amivel jót teszünk magunknak, és mi az, amivel ártunk. Nem mindenki szervezetében szívódnak fel egyformán a bevitt anyagok, a felesleg lerakódik a szervezetben, és ezek közül néhány sajnos nem tud magától kiürülni onnan ezért veszélyes is lehet. Hallunk egy új, forradalmi dolgot, belevágunk, aztán fél év múlva arról olvasunk, hogy kiderült milyen ártalmas is lehet ránk nézve, és ráadásul ez sem mindig százszázalékosan biztos, mivel ma már rengeteg adat manipulálható, sok a hamisított termék, és így tovább.

Ezért nem ajánlom azt, hogy fejvesztve rohanjunk, és töltsük meg a polcainkat táplálék kiegészítőkkel, és marék számra együk őket. Olyanok a jogszabályok, hogy sok készítményt csak akkor vizsgálnak be, ha bizonyítható, hogy ártalmas az egészségre. (Ilyenkor vannak, akik a pénzbírság kifizetése után, tovább folytatják tevékenységüket. Extrém esetekben ugyanazt a terméket átcímkézik és kezdik elölről.)

Az biztos, hogy szükség van arra, hogy a táplálkozásunkat kiegészítsük koncentrált termékekkel, ám az, hogy ezt hogyan tesszük az egyáltalán nem mindegy. Fel kell keresnünk egy hozzáértőt, akinek több éves rálátása van a kérdésre, és nem csak elvégzett egy két hetes, vagy fél éves kurzust, tanfolyamot.

Íme, néhány érdekes adat a WHO szerint:

 • 1980. Általánosságban nem szükséges táplálék kiegészítés
 • 1991. Folsavat kell adni a várandós nőknek.
 • 2010. D-vitamin és szelén szedése ajánlott
 • 2013. Omega 3 zsírsavak bejuttatása ajánlott
 • 2015. Napi 400 NE D vitamin helyett napi 2000 NE az ajánlott napi bevitel
 • 2025-re teljes spektrumú, mikró és fitotápanyag pótlás szükséges
 • 2035-re teljes spektrumú gyulladás ellenes táplálék kiegészítés biztosítása szükséges.

Étrend kiegészítők, táp-információk?

Étrend kiegészítők: Moksa Csepp 10 ml | OGYÉI NOT SZÁM: 17739/2016

Ezen kívül, nem csak fizikai síkon anyaggal, hanem rezgéssel, információval is lehet dolgozni, ami leginkább szellemi gyógyulást eredményez. Ha valakit trauma ért, akkor annak mindig lesz lenyomata a testén, ha ezt sikerül feldolgozni, akkor a testben is megszűnhet az elváltozás, gyógyulás következhet be. A Bencze Ilona által feltalált étrendkiegészítő kizárólag természetes összetevőket tartalmaz és OGYÉI engedéllyel rendelkezik. Több ezer fogyasztó visszajelzése alapján a táplálékkiegészítőnk szedése hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez. A Moksa Cseppet többen, már a feltalálása óta fogyasztjuk; napról – napra egyre jobban érezzük magunkat!

Mitől alakul ki a cukorbetegség? Csak genetika? (freeimages / sugar-1470594)
Mitől alakul ki a cukorbetegség? Csak genetika? (freeimages / sugar-1470594)

A 21. század modern korában a cukorbetegség (is “modern”) népbetegség, “népszokás”. Hasonlóan a depresszióhoz, az elhízáshoz és az elhízáshoz vezető falásrohamokhoz, a meddőséghez, a gyerekek viselkedési zavaraihoz és sok más tünethez. Természetesen azt is kitartóan kutatják a tudományban, hogy mitől alakul ki a cukorbetegség, illetve hogyan lehet érdemben változtatni rajta, de még nem igazán találták meg. Ha valóban megtalálták volna, akkor nem kellene egyre több embernek élete végéig folyamatos inzulinpótlással élnie. Egyelőre csak sejtik, hogy milyen tényezők vezetnek cukorbetegséghez, és ezek közül csak az egyik az egyéni hajlam (a “genetika“). Egy másik jelentős tényező a környezeti hatások (az epigenetika), az életmód. Ebből következtetve arról is sok helyen lehet olvasni, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. (És vajon minden fontosat leírnak?)

Mitől alakul ki a cukorbetegség? Néhány alap tényező

Avagy, a környezetünkből átvett hétköznapi, epigenetikus szokások, amiken változtatni tudunk!

 • Krónikus álmatlanság és/vagy alvászavar. Ez kimutatottan emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, méghozzá úgy, hogy az emberi test ilyenkor több stresszhormont (kortizolt) termel. A kortizol fokozza a glükóztermelést, hogy az emberi testnek több energia álljon rendelkezésére a hosszabb ébrenléthez. A magasabb glükózszinttel viszont nehezebben birkózik meg a hasnyálmirigy. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk az alvás és egyéb kikapcsolódások (relaxáció) mennyiségére és minőségére, és használjunk ezek elősegítésére egészségbarát eszközöket.
 • A táplálkozás nem megfelelő jellege. Ahogy azt le is írják egészségügyi tájékoztatásokban: túl sok édesség, keményítő, aszalt gyümölcs és vörös húsok; illetve túl kevés (és nem jó, nem bio minőségű) saláta, dió fogyasztása cukorbetegség kialakulási kockázatot hordoz. Ezeken érdemes változtatni.
 • A táplálékok egyenlőtlen nap közbeni elosztása. Ha kevésszer eszünk sokat, az ingadozóvá teszi a vércukorszintet. Ezért fontos, hogy naponta inkább többször együnk, keveset; és reggelizzünk is.
 • A stressz és a lelki kilengések időbeli hosszúsága, nagysága. Például nem nekünk való munka végzéséből, kiegyensúlyozatlan emberi kapcsolatokból fakadóan. Ezért fontos, hogy minden lehetséges egészségbarát eszközzel csökkentsük a stressz-szintünket, boldogítsuk önmagunkat, ami a 21. században nem is mindig olyan egyszerű.
 • Egyes szteroid, fogamzásgátló, vizelethajtó tabletták hosszú távú szedése. Ezeket érdemes kerülni, minimalizálni.
 • És így tovább. Érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy a fent felsoroltak vajon milyen rejtett módon befolyásolják a vércukorszintet?

Erről a következő írás fog szólni részletesebben!

 

Moksa Green: tápanyagbomba a természetből, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak

Növényi élelmiszer porkeverék prémium minőségben. Szervezeted stabil jövője! A nálunk kapható Moksa Green komplex számos hasznos növényt tartalmaz, úgy mint: búzafű, zöldárpa, brokkoli, fodros kel, spenót, lucernafű és kaporlevél. Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1533 / 366 kJ/kcal | Szénhidrát (-amelyből cukrok 6g | Só 0,2 g): 60 g | Zsír (-melyből telített zsírsavak 0,4 g) 3 g | Fehérje: 22 g

Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:

Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.

 

Lásd még:
(1) Dr. Selye János munkássága
(2) Femina
(3) Webbeteg
(4) Házipatika
(5) Házipatika

Az ind filozófiában és vallásokban használt szó, melynek jelentése: (fel)szabadulás, eleresztés. Használják a vimuktivimuttimukti néven is.

Hinduizmusban

Moksa – Felszabadulás

A kifejezés szabadulást jelent. Szabadulás a születés és a halál örökké tartó körforgásából, amit szanszára-nak nevezünk, vagy másnéven a reinkarnáció köteléknek, körforgásnak. Ez a szabadulás a nirvána elérése, ami nem megsemmisülést jelent, hanem feloldódást. Tehát a moksa, nem más, mint a karmától való szabadulás, függetlenedés.

A Védák tanítása szerint, minden teremtett létforma szenvedés természetű, de az ember lelke, az önvalója, (átman, purusa) elpusztíthatatlan. A lélek túléli a fizikai halált, újra és újra megszületik más más testben, mindig új feladatokkal a régi életek emlékei nélkül, hogy lépésről lépésre képes legyen leépíteni a karmikus adósságokat, tanuljon, bölcsebb legyen, hogy végül elérje a megszabadulást (moksa) a létforgatagtól (szanszára) és átlépjen a szenvedésmentes, magasabb rendű, tiszta, szellemi létállapotba, ahol már nincs szükség új leszületésre.

Más vallásoktól eltérően a hinduizmus rendszere nem jelenti ki, hogy a végső megszabadulás – vagy nyugati szóhasználattal az üdvözülés – csak és kizárólag egyféleképpen érhető el, de általában, három fő út különböztethető meg.

1. Karma-márga (a tettek útja) | 2. Dnyána-márga (a tudás, vagy filozófiai igazság útja) | 3. Bhakti-márga (az áhítatos odaadás útja)

Minden út (márga, jóga) közös célja a megszabadulás, azaz az átman kiválása a testből és a formák (májá-illúzió) világából, és Brahman (a legfelsőbb lélek, tökéletes önvaló) elérése, ahol a jó és a rossz, az élőlények és a dolgok, a férfi és a nő minden ellentéte megszűnik.

Irányzatonként

Moksa – Eleresztés

A Szánkhja bölcseletében -a szabadulás útja háromrétű. Ez azt jelenti, hogy a megszabadulás mindhárom rétegét meg kell valósítani.

A megszabadulás három rétege a következő: Pradnyá (az intuitív bölcsesség kifejlesztése a tudás növelése útján) | Vairágja (szenvedélymentesség, a vágy, a gyűlölet és a szenvedélyek elcsitítása útján) | Purusa ((szellem) és a prakriti (anyag) szétválasztása.)

Ehhez a megkülönböztetés tudásának (vivéka) megszerzésére van szükség. A szellem elszakadásával, bekövetkezik a jelenségek világától való teljes eloldódás, és felszámolásra kerül minden, amit addig érdemnek hittünk. A szellem visszanyeri teljes szabadságát és nem merül bele többé az anyagba, hanem figyelmét önmaga felé fordítja.

vaisnava hagyomány azt tanítja, hogy a bhakti-jógának (az odaadás jógájának) folyamata szabadítja fel az embert a szanszára kerekéből. A Rádzsa-Jóga is hangsúlyozza, hogy a bhakti a legrövidebb és leggyorsabb út a felszabaduláshoz, a moksához.

A Szamád hit, Istennel való egyesülést semmi sem idézi elő olyan biztosan és gyorsan, mint az Isten iránti odaadás. Az elszigeteltségnek, az Istentől való elszakadásnak igazi oka az avidjá (a tudatlanság), amely az egyéni létformában, az Énben külön valóságot lát. Az Isten iránti odaadásban elhamvad az önös Én. Így az igazi akadály megszűnik, és nem áll már a lélek és Isten közé; az eredendő egység helyreáll köztük, hiszen lényegében egyek. Az így felszabadult embert bhakti-jóginak nevezik. A védikus irodalom alapján az embernek felül kell kerekednie az “én” + “enyém” hamis téveszméin.

Moksa – Felébredés

A Krisna-tudatú hívők szerint a legfontosabb a Védák ismerete, megértése és tanításainak követése. A Bhagavadgítá meghatározása alapján a Legfelsőbb Úr az egyedüli irányító és minden élőlény az ő irányítása alatt áll. Amikor az élőlény megszabadul az illuzórikus anyagi energia befolyásától (májá), akkor eléri a moksa (mukti) vagyis a felszabadulás síkját. Az anyagi illúzió hatása alatt az ember, hamis egója alatt gondolkodik. Valódi helyzetét akkor ismerheti fel, amikor megszabadul minden materialista gondolattól, beleértve azt is, hogy Istennel minden tekintetben eggyé válhat. Az élőlény csupán Isten számtalan energiájának egyike, s amikor ez az energia megtisztul az anyagi szennyeződéstől teljesen, Isten- (Ísvara, Krisna) tudatúvá válik, azaz felszabadul. Amíg az ember a testével azonosítja magát, addig feltételekhez kötött léleknek számít, de amikor eléri az önmegvalósítást, felemelkedik a kiegyensúlyozottság szintjére és megszabadul a feltételekhez kötött élettől. Ekkor többé már nem lesz arra ítélve, hogy újra megszülessen az anyagi világba – halála után a lelki égbe kerülhet. Az Úr hibátlan, mert mentes a vonzódásoktól és a gyűlölettől. Ha az ember megtisztul ezektől, ő is hibátlan lesz. Alkalmassá válik arra, hogy belépjen a lelki világba, és felszabadul. Az igazi élet ekkor kezdődik.

Ha a fenti sorokat értelmezzük, akkor talán világossá válhat előttünk, hogy a Moksa Csepp miért is ezt a nevet kapta. Ha az emberben megszületett a késztetés, hogy az önismeret valamelyik útján elinduljon, akkor számítania, kell arra, hogy ez nem lesz egyszerű. Szembenézni önmagunkkal, meglátni igazi önvalónkat, hát az sajnos nem mindig vidám dolog, és ha azt mondom, hogy önmagunkat teljes mértékben el kell fogadni, és szeretni, így ahogy vagyunk, hát az nem mindenkinek egyszerű vagy könnyű feladat, pláne, hogy közben, jó ha az ember megőrzi az épp elméjét. Sok olyan dolog lehet, amit szeretnénk megváltoztatni, ezért folyamatosan tanulunk, és új dolgokkal próbálkozunk, hogy egy olyan képpé formáljuk önmagunkat, ami már szimpatikussá válik, a saját szemünkben. Ez vagy sikerül, vagy nem. De ha ilyenkor feltesszük magunknak a kérdést, hogy szabad vagyok-e akkor, ha belekényszerítem magam egy ideába, amely vagy szerintem ideális, vagy a környezetem elvárásai erőltetik rám…. Azt hiszem egyet értünk a válaszban.

 

 

A filozófiának több ága foglalkozik a fejlődéssel, önmegvalósítással, azzal, hogy ez mit is jelent pontosan, és hogyan is lehet/kell elérni ezt. Ezzel kapcsolatban mindenki, kiválasztja a neki szimpatikusat (és valószínű az út során, ez az elképzelés, alakulni formálódni fog.)

Talán abban egyet értethetünk, hogy nem a hogyan a fontos, hanem az a cél, amit el szeretnénk érni. Ez lehet egy állandósult belső nyugalom, egyfajta belső béke, amikor ha felnézünk az égre, vagy úgy igazán ránézünk a mellettünk állóra; egy halvány mosollyal tudjuk nyugtázni a pillanatot.

Szóval úgy hiszem, hogy bármelyik utat is választjuk, a Moksa csepp a tökéletes kiegészítés, ami segíthet megőrizni, fenntartani azt a békét, és harmóniát, amit folyamatosan építünk magunkban, és ami felé haladunk. Segíthet abban, hogy a befolyásoló tényezőket, a lelki blokkokat, úgy oldjuk meg, hogy az ne okozzon túl nagy megborulást a hétköznapjainkban.

Forrás: Wikipédia

Magány ellen: a Moksa Társasjáték fedélzete
Magány ellen: a Moksa Társasjáték fedélzete

Születésünktől fogva tanulunk. Addigra mire egy ember felnő, végtelen mennyiségű dolgot kell elsajátítania. Csak, hogy pár dolgot felsoroljak: meg kell tanulnia megtartania a fejét, átfordulni, felülni, mászni, felállni, járni és beszélni. Megtanulni, hogy miképp működnek az emberi kapcsolatok, a természet, a villanykapcsoló; hogy hogyan kell vezetni egy autót stb. …és mire felnövünk addigra (jobb esetben) mindenki ráismer a saját gyengeségeire és erősségeire egyaránt. Sok dolgot – csalódás, fájdalom, elkeseredés, lelkiismeret-furdalás – árán tanulunk meg.

Játékosan tanulni: ne vegyük túl komolyan, legyünk ösztönösebbek

Van azonban jó pár olyan is; amit vidáman, játék közben, játszva tanulhatunk meg, sajátíthatunk el. Gyerekként ezt tudjuk is, vagyis inkább úgy mondanám, hogy még ösztönösen cselekszünk így. Belénk van kódolva az ősi információ. Csak aztán, ahogy telik – múlik az idő, valahogy megfeledkezünk arról, hogy miért is olyan fontos a játék és a kreativitás az életünkben. Mindenki megküzd a saját démonjaival… Van, aki a pénz hajhászása miatt. Van, aki az elvesztegetett egészsége miatt; és akadnak olyanok is, akik a “haragosaikkal” próbálnak dűlőre jutni. 

Egyre több dolognak kell megfelelni, egyre több a követelmény; aztán szép lassan azt vesszük észre, hogy már rendesen enni sincs időnk. Nem, hogy játszani, beszélni a barátainkkal, vagy a saját családtagjainkkal. Szép lassan minden iránt elmúlik a lelkesedésünk, el-el mulasztunk a hobbinkkal foglalkozni, nem járunk el táncolni, csak ajándék vásárlás céljából megyünk könyves boltba, sokszor örülünk, ha van időnk beülni, megnézni egy filmet a moziban, de egy hosszabb sétára a természetben már-már sajnáljuk az időnket. 

Aztán nem is vesszük észre, hogy melyik nap volt az a nap, amikor feladtuk élni az életünket! 

Nyilván, sokan vannak, akik már észrevettek magukon valamit azok közül, amiket feljebb írtam; és vannak közülük olyanok is, akiket esetleg ezek a dolgok valóban zavarnak, és elgondolkodtak már rajta, hogy hogyan is tehetnének ez ellen, hogyan is kezdhetnének el ezentúl máshogyan élni? Nyilván vannak olyanok, akiknek már sikerült kitörni, és ők biztosan szívesen osztják meg a titkukat másokkal; ajánlom őket felkeresni. Vannak azonban olyanok, akiknek ez nem sikerült, hiszen egyedül nem lehet megváltani a világot. Ki vagyok én, hogy majd pont nekem sikerül…? Gondolhatták…

Tudom! Nehéz! Ezekkel a gondolatokkal nap mint nap nekünk is meg kellet küzdeni! Sok dolog van, ami elbizonytalanítja és visszahúzza az embert. Talán érdemes lenne ezeket a dolgokat megkeresni az életünkben, és felszámolni, vagy legalább átalakítani.

 

 

Sajnos én se szolgálhatok biztos és teljes megoldással, ami mindenkinél működik, hiszen annyi félék vagyunk mi emberek. De egy biztos: valahogy el kell kezdeni! Apró pici lépésenként, minden nap tenni valamit magunkért majd másokért.

Be kell látni, hogy a közösségeknek óriási ereje van. Nem mindegy milyen a környezetünk, amiben élünk, kik azok, akik körbe vesznek bennünket, és ők hogyan érzik magukat. Ezek azok a dolgok, ami mentén lehet, és érdemes is elkezdeni haladni. Érdemes tehát olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik hasonlóképpen látják a világot, mint mi, vagy valamiképpen hozzá tudnak járulni az együtt fejlődéshez, akiknek inspirálóan hat ránk a jelenléte. Ebben az a legszebb, hogy ezt bárki megteheti; és nem kell hozzá sok minden, csak némi minőségi idő. Keressük fel ezeket az embereket a múltunkból, és találjunk újakat is. Üljünk le velük beszélgetni, vagy együtt csinálni valamit.

Beszéltem az elején a gyermekekről, akik még játszva tanulnak, még mindig úgy gondolom, egyébként tőlük tanulhatunk a leges legtöbbet…, ráadásul mindezt játszva!

Moksa társasjáték: önismeret és bőség

Cseppekben a felébredés - és társasjátékban is
Cseppekben a felébredés – és társasjátékban is

Van egy társasjáték, aminek pont ez a lényege. Játszva tanulni magunkról és a környezetünkről, a többi emberről. Ez egy remek lehetőség, ami mentén el lehet indulni; összehívni pár barátot és együtt játszani, közösséget építeni, aztán elhívni az ő barátaikat, megtanítani ezt nekik, és így később ők is építhetnek aztán saját közösséget. Ez egy eszköz lehet a kezetekben megtenni az első lépéseket. Ez a játék, teret enged arra, hogy mindenki megtalálja azt, amire neki szüksége van. A játék arra biztat, hogy beszélj magadról, hogy megismerd magad és a képességeid, és hogy a többiek ebben téged végig támogassanak. Olyan dolgokat tudhatsz meg a többiekről, ami neked is segíthet. A játékon keresztül megtanulhatsz kommunikálni, bízni magadban, a képességeidben és az ösztöneidben. Minél többet játszol, annál magabiztosabb leszel, és végül pedig önálló.

Gyere el hozzánk! Tanuld meg a játékot! Építsd fel magad egy biztonságos környezetben, ahol jól érezheted magad közben. Aztán vidd tovább, taníts te is másokat! Később építsd fel a saját környezetedet, a saját emberi kapcsolataidat, ahol te döntöd el, kikkel töltöd el a minőségi idődet!

KEZD EL ÚJRA A SAJÁT ÉLETEDET ÉLNI !!! Tudod mi az első lépés?
Jelentkezz az alábbi űrlap segítségével a következő Moksa Társasjátékra már MOST azonnal! 
Csak rajtad áll… az első lépést neked kell megtenned; a többiben már segítünk!

captcha

Ráncok ellen házilag: mit lenne jó tudnunk? (freeimages / young-face-1438007)
Ráncok ellen házilag: mit lenne jó tudnunk? (freeimages / young-face-1438007)

A 21. század egyik legnagyobb értéke a fiatalság, illetve a fiatalság látszata. A kereskedelemben sok olyan termék kapható, amivel az öregedés árulkodó jeleit, ha már megszüntetni nem igazán sikerül őket, legalább elrejthetjük, eltüntethetjük magunkon: szemránckrém, hajfesték, stb. A legtöbben használjuk is ezeket, mert szeretnénk örökké fiatalok maradni, de legalábbis fiatalnak látszani. Ha így van, érdemes tudnunk, hogy valójában mi is állhat nagyrészt az öregedés tünetei mögött. Ha ugyanis ez a tudás a mienk, akkor könnyebb lesz magunkat kívül-belül fiatalon, fiatalosan, energikusan tartani jó sokáig. (Ennek az eredménynek szerves része lehet, hogy az öregedéssel a köztudatban együtt járó testi zavarok nagyrészt elkerülnek minket…) Lássuk, mit lehet tenni a ráncok ellen házilag, és nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is!

A tudomány és a fiatal(os)ság: mi maradt ki?

A tudomány képviselői folyamatosan kutatnak sok témában, beleértve az öregedést is. Komplikált esetben laboratóriumi molekulákat állítanak össze, amelyek például egészségkárosító mellékhatásokkal, de el tudják pusztítani az öreg sejtjeinket… Számunkra egyszerűbb esetben a kutatók felfedezik az öregedést befolyásoló tényezőket, és ezekből tanácsokat kaphatunk, hogy mit tegyünk a ráncok ellen házilag, életmóddal, hogy minél fiatalabbak tudjanak maradni a sejtjeink. Például: Ráncok ellen házilag és belsőleg: magnéziumpótlás részletei…